Parveilu

 Parveilu on varmaan yksi pahimmista mehiläishoitajan painajaisista. Kun parvi lähtee, se tietää mehiläisten menettämistä, mutta myös kauhuskenaarioita siitä, kuinka ne päätyvät naapurin piippuun... Mehiläiset eivät pärjää ilman ihmistä Suomessa, joten jos kukaan ei saa parvea kiinni, mehiläiset menehtyvät. Parveilun estäminen on kuitenkin haastavaa, sillä parveilu on luonnollinen prosessi, jossa mehiläisyhdyskunta jakautuu kahteen tai useampaan osaan. Tämä tapahtuu, kun vanha kuningatar ja suuri joukko työläismehiläisiä lähtevät pesästä etsimään uutta pesäpaikkaa, jättäen taakseen uuden kuningattaren ja osan yhdyskunnasta. 

Parveilun tunnistaminen:

1. Valmistautuminen parveiluun: 
- Pesässä alkaa näkyä parveilukennoja eli kennoja, joihin uusi kuningatarmunat on munittu. Nämä kennot ovat pystysuunnassa, kun muut kennot ovat vaakasuunnassa.
- Mehiläiset voivat olla levottomia ja vähemmän aktiivisia. 
- Pesän mehiläismäärä kasvaa huomattavasti. 

2. Parveilun aika: 
- Mehiläiset kerääntyvät ryhmiin pesän ulkopuolelle, usein lähelle pesää. 
- Vanha kuningatar lähtee pesästä suuren työläisjoukon kanssa. 
- Uudessa paikassa mehiläiset muodostavat parven, joka näyttää suurelta mehiläisrykelmältä. 

Parveilun estäminen: 

1. Pesän kohtuullinen koko: 
- Varmista, että pesässä on riittävästi tilaa uusille mehiläisille ja hunajalle lisäämällä tarvittaessa uusia laatikoita tai kehikoita.

 2. Pesän jakaminen:
- Jos pesä on liian täynnä, voit jakaa sen kahteen tai useampaan osaan. Tämä vähentää mehiläisten tiheyttä ja ehkäisee parveilua. 

3. Parveilukennojen poistaminen:
- Tarkasta pesä säännöllisesti ja poista mahdolliset parveilukennot.

4. Kuningattaren hallinta:
- Nuori ja virkeä kuningatar vähentää parveilutaipumusta. Vaihda kuningatar säännöllisesti (esim. 1-2 vuoden välein) uuden kuningattaren saamiseksi. 

5. Ruokinnan säätely:
- Varmista, että mehiläisillä on riittävästi ruokaa, mutta vältä liiallista ruokintaa, joka voi johtaa pesän täyttymiseen ja parveilutarpeeseen. Parveilun ehkäiseminen vaatii säännöllistä pesän tarkastamista ja toimenpiteitä mehiläisten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Näin voit varmistaa, että mehiläisyhdyskunta pysyy terveenä ja tuottavana.

Lisää kerroksia pesään

  Kokeilin pakolevyn käyttöä ja epäonnistuin surkeasti. Alunperin tarkoitus oli siis saada pakolevyn avulla mehiläiset siirtymään yläpesästä...