keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Oma mehiläisyhdyskunta

Minulla oli kymmenisen vuotta sitten italialaisia pesiä useamman vuoden (2006-2012), suurimmillaan pesien määrä oli 5, kuvassa minä ja tyttäreni. Pesät olivat mökilläni ja luovuin niistä pitkän välimatkan takia. Sittemmin muutimme omakotitaloon ja mietin uudestaan mehiläisiä. Sain kaveriltani yhden italialaisen pesän kesän yli lainaksi ja sovitusti palautin sen syksyllä hunajineen.

Pesä toimi hyvin kasvimaalla, mutta latomapesä ei kuitenkaan ollut ihan minun juttuni, sillä kaipasin pölyttäjiä, ehkä purkillisen hunajaa, mutta en ämpäreittäin hunajaa. Aikaa kului ja mietin saisinko lainapesän uudelleen, mutta kaverini luopui mehiläisistä kokonaan ja uutta halukasta en löytänyt.

Niinpä lopulta päädyin siihen, että ostan oman pesän. Mutta halusin lähestyä asiaa uudesta näkökulmasta; mehiläispesä takapihalle, hunajaa vain omaan vähäiseen käyttöön ja mikä tärkeintä, pölyttäjiä pihalle. Törmäsin Facebook-ryhmään mehiläisemää mehiläishoitoa ja sitä kautta Iso-orvokkiniityn blogiin.

Päätin kokeilla, sillä tämä lähestymistapa tuntui omalta, mehiläisten hoito olisi lähempänä luonnollista ja hunajan tuotto enemmän sivuasia.

Seuraavana isona päätöksenä oli minkä rotuisia mehiläisiä? Päädyin Buckfast-rotuisiin, koska niitä on jalostettu taudinkestäviksi. Oma uusi yhdyskuntani on siis Komppa-Seppälän 2023 jalostetulla Buckfast emolla, testattu toukokuussa 2024 puhtaaksi esikotelomädästä.

Sain yllättävän nopeasti yhdyskunnan, kun laitoin viidakkorummun pärisemään ja samalla löytyi hyväkuntoinen käytetty ylälistapesä. Nyt minulla siis oli mehiläiset takapihalla latomapesässä ja ylälistapesä, joka oli rakennettu Gold Star Honeybees ohjeilla.

En halunnut kaataa mehiläisiä uuteen tyhjään pesään, vaan päädyin laittamaan latomapesän ylälistapesän päälle, ajatuksena, että mehiläiset voisivat ensin rauhassa laajentaa kennostoa ylälistapesässä, josta on yksi rima poistettu. Laitoin vanhan pohjan ohjaamaan mehiläisiä uudelle lentoaukolle ja ne löysivätkin pesään helposti. Tarkoituksena on hankkia pakolauta, jolla saan mehiläiset siirtymään pikkuhiljaa latomapesästä alla olevaan ylälistapesään.


Mehiläisten touhuja voi seurata niitä häiritsemättä pienestä ikkunasta, joka kuuluu ylärimapesään.


Liityin Stadin tarhaajiin ja ilmottauduin eläinten pitäjäksi (pakollinen).

Tilasin kaksi Philip Chandlerin kirjaa, The Barefoot Beekeeper

"4th Edition of this book, first published in 2007. The Barefoot Beekeeper has become something of a classic in its field, inspiring thousands of new, environmentally-aware beekeepers to re-think the way bees have been treated since the middle of the nineteenth century and discover a new relationship with this unique and essential insect, responsible for pollinating many of our food crops. Using home-made equipment and natural, chemical-free methods of management, this is beekeeping simplified. You can build your own hive and have honeybees buzzing around your garden in no time, with honey to spare!"


Balanced Beekeeping II Managing The Top Bar Hive

"If The Barefoot Beekeeper was the harbinger of the 'natural beekeeping' movement, then this is the workshop manual. Together with its companion volume - Balanced Beekeeping I: Building a Top Bar Hive - this book will lead you gently into a fascinating relationship with the most engaging of nature's workers: the honeybee. The author draws on 15 years of experience with many types of hive in the both amateur and professional beekeeping contexts. You will want this book beside you for years to come!"

Tällä hetkellä minulla on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, mutta ajattelin pistää blogin pystyyn ja laitella vastauksia tänne, jos joku muukin innostuu ylälistapesästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää kerroksia pesään

  Kokeilin pakolevyn käyttöä ja epäonnistuin surkeasti. Alunperin tarkoitus oli siis saada pakolevyn avulla mehiläiset siirtymään yläpesästä...